U Omladinskom centru prikazan švicarski film o borbi žena za pravo glasa

24.5.2018. Povodom obilježavanja 70. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima danas je u Omladinskom centru u Brčkom prikazan švicarski dokumentarni film „Božanski poredak“ koji govori o borbi žena za pravo glasa.

Image for news

Prije projekcije filma prisutnima se obratio i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je kazao da od današnjeg događaja kao i projekta očekuje da se probudi svijest žena za njihovim aktivnijim učešćem u javnom i političkom životu. 

„Brčko distrikt BiH, koji ima poseban status, svojim je aktima preuzeo dio svjetske i evropske pravne stečevine i Deklaracija je sastavni dio Statuta Brčko distrikta BiH. Međutim, naša stvarnost je nešto drugačija od normativne stvarnosti i najviše zbog toga, čini mi se, ni sami članovi našeg društva nisu dovoljno zainteresovani ili svjesni svojih mogućnosti za učešće u političkom ili uopće javnom životu. Ja očekujem od ovog događaja kao i projekta da probudi svijest žena za njihovim aktivnijim učešćem u javnom, a naročito političkom životu. Imamo pravo na to, ali ono se nedovoljno koristi. Mi ćemo i kroz institucionalno djelovanje učiniti da probudimo tu svijest i da prava koja su predviđena pravnim aktima Brčko distrikta BiH zaista budu konzumirana i na terenu. Mnogo puta se pokazalo da su žene bolji političari i da mogu da donosu bolja rješenja“, kazao je Milić u svom obraćanju. 

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer kazala je da se u ovoj godini u BiH održavaju Opći izbori te da su kroz projekat kao i projekciju filma htjeli pokazati važnost učešća žena u društvu kao i važnost njihovog glasa. 

„Drago mi je što je danas u Brčkom prezentovan švicarski film o borbi žena za pravo glasa. Ove godine se obilježava 70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima, a prava žena su ljudska prava. U ovoj godini u BiH se održavaju Opći izbori i htjeli smo pokazati koliko je važan glas žena, bilo da se one aktivno uključuju na izbore kao kandidati ili da glasaju. Iskustva u Švicarskoj su pokazala da žene igraju važnu ulogu u izborima, stoga je moja današnja poruka – žene, angažujte se!“, kazala je ambasadorica. 

Nakon projekcije dokumentarnog filma održana je panel diskusija o pravima žena u BiH s fokusom na učešće žena u politici, ekonomiji i javnom životu. 

Pored ambasadorice Švicarske u BiH, članica Udruženja žena „Staro ognjište“ Ražljevo, aktivistkinja u Mjesnoj zajednici Grčica, na panel diskusiji učešće je uzeo i Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH.