Odlazeći supervizor i njegov nasljednik posjetili Brčko, potvrđena kontinuirana podrška ključnim reformama

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Jonathan Mennuti, koji završava svoj mandat, i njegov nasljednik Louis Crishock, posjetili su danas Brčko i sastali se sa rukovodstvom Vlade Brčko distrikta BiH i Skupštine Brčko distrikta BiH kako bi razgovarali o trenutnoj i budućoj saradnji.

Image for news

Na sastanku je bilo riječi o završetku projekta modernizacije Luke Brčko, koji se godinama suočavao sa brojnim preprekama i kašnjenjima. Organi vlasti su nedavno otklonili preostale administrativne prepreke za treću i završnu fazu projekta, odnosno izgradnju novih željezničkih i cestovnih pristupnih tačaka.

Mennuti je istaknuo strateški značaj ovog projekta za Brčko i za cijelu državu, jer je to jedina riječna luka u BiH i bitna komercijalna pristupna tačka prema ostatku svijeta. Potrebno je nastaviti rad na jačanju korporativnog upravljanja Lukom i poboljšanju njenog pristupa međunarodnim tržištima, kao i njene konkurentnosti na tim tržištima.

„Vlasti moraju učiti iz grešaka napravljenih u ovom procesu i osigurati veću efikasnost i odgovornost u finansiranju i realizaciji kapitalnih projekata. Mnogo novca se moralo potrošiti na ispravke, dok su godine kašnjenja uskratile Luci ostvarivanje poslovnih prihoda. Svi javni zvaničnici u Brčkom imaju odgovornost da se ovakve greške više ne ponavljaju”, dodao je Mennuti.

Novoimenovani supervizor Crishock iskoristio je ovu posjetu kao priliku da započne saradnju sa lokalnim zvaničnicima prije nego što službeno preuzme dužnost. Izrazio je svoje opredjeljenje da se u narednim mjesecima upozna i konsultuje sa političkim predstavnicima i predstavnicima poslovne zajednice, kao i medijima i nevladinim organizacijama, kako bi nastavio aktivnosti na čvrstim temeljima koje je postavio njegov prethodnik.

Mennuti i Crishock su ponovo potvrdili svoju opredijeljenost da nastave pružati podršku razvoju Brčkog i da osiguraju daljnje napredovanje Distrikta ka zajedničkom ekonomskom prosperitetu i stabilnosti.