U Gradskoj vijećnici otvorena izložba slika „Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata”

8.11.2018. U saradnji s članovima Udruženja potomaka vojnika Srbije iz Prvog svjetskog rata SPKD „Prosvjeta“ sinoć je u Gradskoj vijećnici u Brčkom u povodu obilježavanja stogodišnjice od pobjede u Prvom svjetskom ratu organizovala izložbu oko trideset fotografija pod nazivom „Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata”.

Image for news

Izložbu je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je u svom obraćanju kazao da fotografije pokazuju upozorenje na posljedice, ali da su ujedno i opomena da se takvi događaji više nikada ne ponove.
„To je događaj koji je ostavio neizbrisiv trag na prostoru bivše Jugoslavije i, između ostalog, i na prostorima BiH odakle je veliki broj dobrovoljaca učestvovao u oslobodilačkom ratu na strani srpske vojske. Ovakvom izložbom se ukazuje na značaj dešavanja u tom periodu. Također, s obzirom na veliki broj žrtava u tom ratu ovo je i upozorenje na posljedice i tragedije jednog takvog velikog oružanog sukoba. Da nam se ovakvi događaji nikada ne ponove“, kazao je Milić.
 
Dragan Tomić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Brčko distrikta BiH, zahvalio se Savezu potomaka iz Srbije iz perioda 1912–1920. godina koji su pokrenuli projekat 2014. godine.



 
„Ovaj projekat pokrenuli su kada su kreirali internet portal gdje su građani mogli da šalju fotografije svojih predaka koji su učestvovali u Prvom svjetskom ratu. Bili su iznenađeni kada im je stiglo preko 4.000 fotografija i to je jedna velika zbirka. Građani još uvijek mogu putem sajta poslati fotografiju svojih predaka koja će se uvrstiti u ovu kolekciju“, naglasio je Tomić.
 
Kustosica brčanske Galerije Sonja Đurović istakla je važnost historijskog zapisa i naglasila da je izložba fotografija prilika da se Brčaci upoznaju s velikim ratnicima Srbije koji su učestvovali u Prvom svjetskom ratu.
 
„Izložba je obišla mnoge gradove i nadam se da će svi Brčaci koji vole historiju, poštuju pretke i tradiciju uživati u izložbi koja će trajati dva dana. Izložba ima veliki značaj kako za Srbe tako i za čitav svijet“, kazala je Đurović.
 
Prilikom svečanog otvaranja izložbe nastupio je hor SPKD „Prosvjeta“ iz Brčkog i Aleksandar Turkić koji je izveo pjesmu „Plava grobnica“ Milutina Bojića.
 
SPKD „Prosvjeta“ povodom stogodišnjice od pobjede u Prvom svjetskom ratu nastavit će sa aktivnostima u amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Brčkom 9. novembra kada će se u 18.00 sati prikazati film o Gavrilu Principu, kao i održati javna tribina o značaju njegovog djela o kojem će govoriti prof. dr. Aleksandar Raković.
 
Svečana akademija održat će se 11. novembra u 18.00 sati u Domu kulture na kojoj će besjediti oficir Marko Bogosavac.