Započela realizacija projekata „Olimpijada školskog sporta“ i „Liga osnovnih i srednjih škola“

7.11.2023. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović prisustvovali su predavanju na temu školskog sporta, predavača prof. dr. Snježane Bijelić s Univerziteta u Banjoj Luci.

Image for news

Predavanjem je započela realizacija projekata „Olimpijada školskog sporta“ za razrednu nastavu, odnosno djecu do 5. razreda osnovne škole i „Liga osnovnih i srednjih škola“ za predmetnu nastavu, odnosno djecu od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole. 

Riječ je o pilot projektu koji se odnosi na fudbal, gdje će djeca kroz školsko takmičenje izboriti učešće u međuškolskom takmičenju. 

Cilj projekta je razvoj sporta kroz školska takmičenja, a učešće u projektima će uzeti preko 1.000 djece. 

„Školski sport treba provoditi sistematski i kontinuirano. Inicijativom Vlade Brčko distrikta BiH prvi put se ustanovilo međuškolsko sportsko takmičenje. Sport ima veliku privlačnost, štiti i unapređuje psihofizičko zdravlje, povećava samopouzdanje, ima veliki odgojni potencijal i odgojnu snagu, distancira mlade ljude od konzumiranja droga, nikotina i alkohola. Imamo u planu uvesti i sportska takmičenja za učenike s psihofizičkim poteškoćama”, istakao je gradonačelnik Nišić.