Vlada razmatrala Informaciju o uspostavljanju poslovne zone u sklopu Memoranduma sa SCO grupacijom

25.6.2020. Na 106. vanrednoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je Informaciju o inicijativi za izgradnju i uspostavljanje ekonomske poslovne zone na lokalitetu zone rada i industrije Mjesne zajednice Brod u Brčkom, a radi se o projektu u sklopu poslovne inicijative za poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčkom STUDEN & CO Holdinga (SCO).

Image for news

„Ovo je prvi projekt u okviru ranije potpisanog Memoranduma sa SCO grupacijom, koji podrazumijeva izgradnju ekonomske zone na površini od oko 300.000 kvadratnih metara, predviđa ulaganja do 2025. godine u visini od 20 miliona konvertibilnih maraka i posao za 220 radnika. To su elementi koji bi trebali da nas opredijele da idemo u pravcu podrške ovoj poslovnoj inicijativi, koja sadrži izričito i decidirano navedeno opredjeljenje da se nakon njene realizacije ide i u realizaciju poslovne zone na lokaciji Interplet“, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

On je istakao da je današnje razmatranje spomenute informacije na sjednici Vlade prvi, ali ne i nužan korak u realizaciji ove inicijative.

„Kažem ne i nužan jer po Zakonu o javnoj imovini specijalna pogodba kao način na koji bi se realizovala ova poslovna inicijativa podrazumijeva prijedlog odluke gradonačelnika, koji se kao takav upućuje u skupštinsku proceduru. Mi smo se opredijelili da to prvo stavimo kao informaciju s ciljem upoznavanja članova Vlade s predloženim materijalom i otklanjanjem eventualnih nedoumica kako bi taj dokument, koji bi došao na potpis, sadržavao sve neophodne elemente za izjašnjenje poslanika u Skupštini“, pojasnio je gradonačelnik Milić.

Članovi Vlade su kroz svoje diskusije na vanrednoj sjednici podržali ovu inicijativu uz zaključak da se Ured za upravljanje javnom imovinom, koji je po zakonu zadužen za pripremu specijalne pogodbe, angažuje i pripremi ovu pogodbu u što kraćem roku uz otklanjanje eventualnih nejasnoća u sadržaju same poslovne inicijative.

Na 106. vanrednoj sjednici odobren je i Nacrt zakona o mirnom okupljanju na prijedlog Policije Brčko distrikta BiH.

„To je novi, rekao bih, reformski propis koji je urađen u skladu s najvišim evropskim standardima po preporukama Venecijanske komisije. Sadrži i norme koje se tiču mirnog okupljanja u užem smislu, što znači da je tzv. komercijalno okupljanje, odnosno organizovanje javnih priredbi izuzeto iz ovog zakona i sadržaj je drugog posebnog zakona o komercijalnim okupljanjima, za koji smo smjernice usvojili danas.

Specifičnost ovog propisa je da se maksimalno liberalizuju uslovi za održavanje mirnog okupljanja u skladu s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i prava na slobodu okupljanja. On predviđa da spontana okupljanja kao odgovor na neposredan incident ne podliježu rigoroznim uslovima za najavu, ali ta spontana okupljanja trebaju biti strogo taksativno navedena u zakonima“, zaključio je gradonačelnik Siniša Milić.