U Brčkom održani „Dani voća”

9.10.2020. Na Trgu mladih u Brčkom održana je četvrta po redu privredno-turistička manifestacija „Dani voća“ koju pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH organizuje „Voćni klub“ iz Brčkog.

Image for news

Manifestaciju je zvanično otvorio zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić koji je naglasio da ovakva manifestacija ima poseban značaj u afirmaciji voćarstva i voćarske proizvodnje. 

„Distrikt je geografski pozicioniran tako da se nalazi na obroncima Majevice koji daju izvrsne uslove za razvoj i uzgoj voća. Ova manifestacija ima posebnu ulogu da pokaže i mladim ljudima da sektor proizvodnje voća ima perspektivu i da tu mogu usmjeriti svoje znanje, aktivnost i angažman i da im to može osigurati solidne prihode koji daju mogućnost da ovdje u BiH i Distriktu ostanu i organizuju svoj život. Vidio sam puno dobrih, originalnih ideja koje su mladi ljudi osmislili i ovdje prezentovali što mi daje nadu da je naša perspektiva dosta dobra bez obzira na ove epidemiološke mjere“, kazao je Domić dodajući da će Vlada Brčko distrikta BiH nastaviti s podrškom u razvoju voćarstva. 

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Perica Burgić kazao je da se u zadnje vrijeme sve više zasada voća stavlja u promet i da je Vlada prepoznala značajnost ulaganja u voćarstvo. 

„Brčko je uvijek bilo voćarski kraj i nadam se da će tako i ostati. Odjeljenje i Vlada prepoznali su da je ulaganje u voćarstvo itekako isplativo, kako za proizvođače tako i za Vladu jer se radi o proizvodu koji prolazi na evropskom tržištu“, kazao je Burgić. 

Koordinator „Voćnog kluba“ Brčko distrikta BiH Savo Lukić kazao je da je cilj manifestacije podizanje voćarstva na još veći nivo, ali i dodatna afirmacija Distrikta kao izrazito voćarskog kraja. 

„Zahvaljujući institutima, fakultetima, stručnim ljudima, mi želimo da ovo podignemo na još veći nivo jer bez struke nema rezultata i kvalitetnog voća. Ove godine smanjili smo broj učesnika na trideset, što je sasvim dovoljno da se predstavi kultura, tradicija, prerada, prerađivačka industrija kao i stari zanati“, kazao je Lukić. 

Prije zvaničnog otvaranja gosti manifestacije prisustvovali su prijemu kod zamjenika gradonačelnika Ante Domića u Gradskoj vijećnici.