U Brčkom 50 osoba pod nadzorom zbog virusakorona

14.3.2020. Na osnovu podataka Pododjeljenja za javno zdravstvo Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH na prostoru Brčko distrikta BiH do danas, 14. 3. 2020. godine nema registrovanih slučajeva oboljelih od korona virusa.

Image for news

Pod nadzorom se, u kućnoj izolaciji, nalazi 50 osoba koje zaposlenici Pododjeljenja za javno zdravstvo danas u toku dana obilaze na terenu, provjeravaju njihovo zdravstveno stanje i daju im uputstva o ponašanju.

Besplatan info broj telefona 080050606, koji je od jučer u funkciji, pozvalo je oko 300 građana, a svi koji su došli iz rizičnih zemalja ili osjećaju simptome obavezni su se javiti na ovaj broj telefona.

Na osnovu informacija iz Inspektorata Brčko distrikta BiH sinoć u toku noći u Brčko nije bilo ulazaka putnika iz rizičnih zemalja na graničnom prelazu Brčko – Gunja. Danas u toku dana registrovano je jedno lice koje je došlo iz Italije u Brčko s drugog graničnog prelaza u BiH, a koje je dobilo sve preporuke o daljnjem ponašanju i nalazi se u kućnoj izolaciji.

Tržišni inspektori i Policija Brčko distrikta BiH jučer su vršili pojačanu kontrolu i provjeru poštovanja Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, tržnih centara i pekara, a pojačana kontrola vršit će se i večeras. Podsjećamo da je na osnovu odluke Vlade ograničeno radno vrijeme u ugostiteljskim objektima do 18.00 sati, u pekarama do 22.00 sata i tržnim centrima do 19.00 sati. Iz Inspektorata apeluju na vlasnike kafića da ne organizuju veće žurke tokom dana. Tokom vikenda vrši se pojačana dezinfekcija javnih ustanova, zdravstvenih centara i užeg centra grada. 

U Brčko distriktu BiH na snazi je zabrana rada obdaništa, osnovnih i srednjih škola te visokoškolskih ustanova. Štab za zaštitu i spašavanje aktiviran je jučer i nalazi se u stalnom zasjedanju.