Treći Biznis forum od 3. do 5. oktobra

13.9.2019. U organizaciji Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i uz tehničku podršku Udruženja računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikta BiH kao i podršku Ekonomskog fakulteta Brčko, Univerziteta u Istočnom Sarajevu od 3. do 5. oktobra 2019. godine u Brčkom održat će se „Treći Biznis forum“ na temu „Dijaspora za partnerstvo“.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da se nada da će se i nakon Trećeg Biznis foruma dobiti zaključci koji će biti ideja vodilja za aktivnosti u budućem periodu.

„Zadovoljstvo mi je što će Brčko ponovo biti domaćin Biznis foruma i kao što je najavljeno ove godine tema je „Dijaspora i partnerstvo“ kao i iskorištavanje mogućnosti za podršku privrednom razvoju ove lokalne zajednice. Ponovo ćemo na jednom mjestu okupiti i privrednike, predstavnike lokalnih struktura vlasti i naučnih ustanova kako bismo na što kvalitetniji način odgovorili na pitanja kako do unapređenja privrednog razvoja Distrikta Brčko. Siguran sam da ćemo nakon ovog biznis foruma ponovo imati zaključke koji će biti ideja vodilja za naše aktivnosti u budućem periodu“, kazao je Milić.

Direktor Biznis foruma Brčko distrikta BiH Damir Bulčević kazao je da Biznis forum iz godine u godinu postaje jedan brend koji krasi Brčko distrikt BiH i da Distrikt može biti lider ekonomskog razvoja ove regije.

„Također, iz godine u godinu mi postajemo prepoznatljiva i ciljana adresa stranim investitorima. Upravo jedan od glavnih ciljeva Foruma jeste i poslovno umrežavanje svih privrednika – lokalnih, iz okoline i regije jer Brčko sigurno može biti lider ekonomskog razvoja ove regije. Na ovom biznis forumu očekujemo preko 400 učesnika i ove godine zemlja partner je Švicarska. Tehničku i zajedničku podršku imamo od UNDPI-ja koji će na Biznis forumu prezentovati i najbolje prakse iz petnaest općina u BiH. Imat ćemo i prezentaciju strategije saradnje Brčko distrikta BiH s dijasporom, a sve to kako bismo mogli donijeti značajnije, konkretnije i bolje zaključke saradnje.“, kazao je Bulčević.

Bulčević je rekao da će na početku Trećeg Biznis foruma biti prikazan i film u kojem su predstavljeni privrednici koji su se vratili iz dijaspore u Distrikt.

„Oni danas funkcionišu i rade kao ozbiljne firme i imaju jednu dobru pretpostavku za blistavu privrednu budućnost. Time želimo pokazati da Distrikt, odnosno Vlada Brčko distrikta BiH, ne gleda dijasporu kao osobe koje nam doznače novac, nego ih gledamo na način da s njima u budućnosti trebamo ostvariti saradnju na poslovnom nivou“, kazao je Bulčević.

U Gradskoj vijećnici danas su gradonačelnik Siniša Milić i direktor „Biznis foruma“ Damir Bulčević održali i sastanak s predstavnicima „Ziraat Bank“ koji su najavili mogućnost podrške privredi Brčko distrikta BiH.