Svečanom akademijom obilježeno dvadeset godina Brčko distrikta BiH

8.3.2020. Svečanom akademijom u Domu kulture u Brčkom danas je obilježeno 20 godina Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uz prisustvo međunarodnih zvaničnika, gostiju iz entitetskih i institucija BiH, predstavnika vjerskih zajednica te predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, kao i privrednog i kulturnog života Brčko distrikta BiH.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da se nada da bi godina koja je pred nama mogla značiti prekretnicu u privrednom razvoju i kreiranju povoljnog ekonomskog ambijenta. 

„Također, očekujem da Brčko nastavi putem saradnje s entitetima i institucijama BiH čuvajući svoj položaj i status definisan Arbitražnom odlukom i Ustavom BiH, ali uvažavajući i legitimne interese Republike Srpske i Federacije BiH na ovom području. Zajednička vizija izgradnje i pozicioniranje Brčkog kao privrednog centra, grada sporta i kulture u kojem djeluju kvalitetne obrazovne i zdravstvene ustanove nije nešto što predstavlja daleku budućnost, ali zahtijeva našu maksimalnu posvećenost radu na tim pitanjima. Siguran sam i da je danas veliki teret i odgovornost na nama da, uvažavajući sve te okolnosti i drugačije poglede, napravimo odlučujući iskorak u pravcu izgradnje povjerenja i razumijevanja držeći se onoga što je suština Distrikta, a to je isključivo dijalog, kompromis i uvažavanje drugog i drugačijeg bez pokušaja nametanja vlastitih pogleda i rješenja. Da bismo to i ostvarili potreban nam je zajednički pogled u budućnost bez osvrtanja i gledanja u prošlost, jer samo tako možemo ići naprijed i stvoriti uslove za bolji život i svu djecu Brčko distrikta BiH”, kazao je Milić.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić kazao je da su najsnažniji pečat u izgradnji Distrikta dali OHR i jedanaest supervizora, OSCE i Evropska unija, pet saziva Skupštine Brčko distrikta BiH, sedam gradonačelnika i mnoge druge domaće, međunarodne institucije i pojedinci. 

„Imali smo jedan cilj kao i danas, a to je stvoriti trajne i funkcionalne institucije Distrikta uz uvažavanje multietničnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti uz privredni razvoj koji će omogućiti dostojan život svakog čovjeka u Distriktu. Naš put je još uvijek u izgradnji i važno je biti svjestan tereta historije koju nosimo, ali i tereta koji nam budućnost donosi. Imamo privilegiju da zajedno 8. marta obilježavamo Dan Distrikta i Dan žena i želim napomenuti da bez angažmana žena u kreiranju našeg društva zacrtane ciljeve nikada ne bismo dosegnuli i zbog toga hvala svim ženama koje rade na izgradnji Distrikta”, kazao je Domić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da je unatoč povremenim tenzijama i političkim neslaganjima Brčko distrikt BiH zajednica suštinske ravnopravnosti svih naroda i građana. 

„Masovni odlazak stanovništva nam govori da nije dovoljno i da moramo raditi više kako bismo potencijalnim investitorima slali poruke da je Distrikt sredina u kojoj je ulaganje kapitala sigurno. Nesuglasice trebamo rješavati u tišini, a zajedničke uspjehe isticati i učiniti ih brendom prepoznatljivosti našeg Distrikta. Brčko će u ovoj i narednih godina biti grad intenzivnog ulaganja i razvoja i naša politika mora da djeluje motivirajuće kako bi ljudi donosili pozitivne odluke i odluke ostanka u svome gradu i svojoj domovini”, kazao je Kadrić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je u svom obraćanju kazao da je Brčko distrikt BiH u protekle dvije decenije prošao kroz izuzetno značajnu fazu političke i institucionalne stabilizacije. 

„Distrikt je pokazao da probleme možemo rješavati na miran i civiliziran način, pa čak i one stvari koje se nisu mogle riješiti ni tokom mirovnih pregovora u Dejtonu. Moja glavna poruka jeste da čuvate dobre odnose, da se poštujete i uvažavate, jer samo na taj način možete izgraditi ambijent dostojan života u kojem nikome neće biti tijesno i u kojem će se svako osjećati komotno”, kazao je Džaferović.

Obilježavanje dvadeset godina Brčko distrikta BiH uveličala je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je zaželjela Distriktu puno sreće i uspjeha i još veću posvećenost ekonomskom napretku. 

„RS je uložio određena sredstva u izgradnji Distrikta, područje koje je sastavni dio velikih projekata. Također, RS je čitav niz godina bio snabdjevač Distrikta električnom energijom po jeftinijoj cijeni i to je jedna od velikih donacija koje je RS dao Distriktu. Želim Distriktu mnogo sreće i uspjeha u budućnosti i da još više bude posvećen ekonomskom napretku”, kazala je Cvijanović. 

Svečanoj akademiji prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji je kazao da je Distrikt postigao velike rezultate i da ima šansu da bude još bolji. 

„Brčko ima još šansiza postizanje boljih mogućnosti i uspjeha jer Brčko stoji u čvorištu naših budućih poteza i projekata kao što je put Beograd – Sarajevo koji se račva u Brčkom i dr. Čestitam svima Dan Distrikta i Dan žena i podsjećam sve da su najveća garancija budućeg uspjeha Distrikta građani i jedinstveni ljudi”, kazao je Novalić.

Michael Scanlan, supervizor za Brčko distrikt BiH, u svom obraćanju kazao je da su zvaničnici Distrikta odgovorili na izazove da preuzmu reformske procese u svoje ruke. 

„U posljednjih nekoliko mjeseci organi vlasti su radili bržim tempom kako bi se kvalificirali za UNDP-jevu inicijativu za energetsku efikasnost i sa zadovoljstvom mogu reći da su svi vodeći zvaničnici Distrikta odgovorili na izazove da preuzmu reformske procese u svoje ruke i samo zajedničkim radom možemo napredovati ka ponovnom oživljavanju ove nekada dinamične sredine”, kazao je Scanlan.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, koji je u svom obraćanju kazao da je EU posvećena Distriktu i da podržava sve pozitivne promjene koje se dešavaju. 

„Samo moje prisustvo danas jasan je znak da je EU zaista posvećena Distriktu. Naša vizija Distrikta je jasna, a to je stabilna i funkcionalna sredina koja će stvarati jednake mogućnosti za sve i mjesto koje će osigurati radna mjesta, dobre usluge i rad na poboljšanju kvaliteta života svih građana. EU je ovdje da pomogne Distriktu, ali i Bosni i Hercegovini da ostvare viziju puta ka EU”, kazao je Sinno. 

U okviru obilježavanja dvadeset godina Brčko distrikta BiH na svečanoj akademiji bio je pripremljen i kulturno-zabavni program.