Sjednica Vlade Brčko distrikta BiH i Kriznog štaba: Uvedene dodatne mjere

15.3.2020. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izjavio je nakon petog nastavka 59. vanredne sjednice i drugog sastanka Štaba za zaštitu i spašavanje da su danas analizirane primjene određenih mjera koje su ranije donesene i u tom smislu doneseni određeni zaključci radi pojašnjenja samih mjera s obzirom da je u postupku njihove primjene bilo određenih nejasnoća.

Image for news

„Precizirana je odluka o radnom vremenu poslovnih subjekata i drugih pravnih lica na području Brčko distrikta BiH kojom se nalaže dječijim igraonicama, dnevnim centrima i objektima sličnog sadržaja da se takvi objekti u potpunosti zatvaraju, kao što je slučaj s vrtićima. Mjera ograničenja radnog vremena kojom su bili obuhvaćeni tržni centri, gdje je određeno radno vrijeme do 19.00 sati, ovom prilikom je precizirana i odnosi se na sve druge objekte za prodaju robe široke potrošnje”, rekao je gradonačelnik Siniša Milić i dodao da se odluka o zabrani rada vrtića odnosi i na privatne i na javne vrtiće.

Gradonačelnik Milić je dodao da je u petak održan sastanak na nivou vlada BiH, odnosno premijera i resornih ministara entiteta, Brčko distrikta BiH i Vijeća ministara BiH na kojem su razmatrana pitanja koordinacije aktivnosti s ciljem sprečavanja širenja korona virusa na način da se uvede poseban režim ulaska u BiH.

„S tim u vezi bilo je različitih prijedloga i sve do danas su trajala usaglašavanja teksta prijedloga odluka koje će biti upućene prema Ministarstvu civilnih poslova BiH koje u krajnjem donosi ove odluke. S tim u vezi je i ova Vlada uputila prijedlog da granični prelaz Brčko – Gunja ostane otvoren za putnički saobraćaj i pješački prelaz s tim što se uvodi kontrola dvadeset i četiri sata i stalni nadzor od strane naše sanitarne inspekcije koja bi svim državljanima BiH koji ulaze u zemlju trebalo da izda rješenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana”, pojasnio je Milić. On je dodao da je predloženo da, s ciljem privremene zabrane ulaska stranih državljana u BiH, ostaju aktivne odluke nadležnih tijela koje obuhvataju sljedeće zemlje: N. R. Kinu, Južnu Koreju, Iran i Italiju.

„Važno je da smo i danas analizirali primjenu i ponašanje nadležnih tijela u vezi s proglašenim stanjem ugroženosti stanovništva od korona virusa u Brčkom i da je naglašeno da se građani, pravna lica i privredni subjekti uglavnom pridržavaju donesenih mjera. Tamo gdje ima izuzetaka nadležni organi imat će nultu toleranciju i izricat će kazne za kršenje odluka o radnom vremenu i ostalih odluka, imajući u vidu ozbiljnost situacije”, dodao je Milić.

On je rekao da će tehnički detalji u vezi s primjenom donesenih odluka biti razmatrani sutra i da će Krizni štab pratiti primjenu svih mjera. „U tom smislu ćemo intervenisati da li s njihovim pooštravanjem, pojašnjenjem ili eventualno s ublažavanjem. Važno je da trenutno nemamo registrovanih lica koja su zaražena virusom korona i sve što radimo je usmjereno na smanjenje rizika od njegove pojave. Činimo sve da svedemo njegovu pojavu na najmanju moguću mjeru”, zaključio je Milić.

Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, rekao je da se zaključno sa današnjim danom 115 lica u Brčkom nalazi pod zdravstvenim nadzorom.

„Za očekivati je da će u narednim danima ovaj broj biti povećan. Mobilni tim obilazi ova lica i ovom prilikom poručujem svim licima koja su u samoizolaciji da vode računa o preporukama koji im se šalju putem medija i drugih informativnih materijala te o onome što im mobilni timovi preporučuju”, zaključio je Pezerović.

Odluka o ograničenju radnog vremena o određenim radnog vremena u određenim djelatnostima na području Brčko distrikta BiH