U Gradskoj vijećnici potpisan Memorandum o saradnji između JP „Luka Brčko“ i rumunske „Luka Konstanza“

10. 5. 2023. U Gradskoj vijećnici danas je upriličeno potpisivanje Memoranduma razumijevanja u oblasti transporta unutrašnjim plovnim putevima između JP „Luka Brčko“ i Nacionalne kompanije „Uprava pomorskih luka“ Konstanza iz Rumunije.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, glavni koordinator Vlade Željko Antić i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević održali su, zajedno s predstavnicima Luke Brčko i Privredne komore Brčko, sastanak s predstavnicima Luke Konstanza i ambasadorom Rumunije u BiH Nj. e. Antonom Pacuretuom.

Memorandum o saradnji potpisali su direktor Luke Brčko gosp. Perica Josić i komercijalni direktor Luke Konstanza gosp. George-Gabrile Visan.

„Rumunija je jedna od zemalja koja najviše ulaže u Bosnu i Hercegovinu, a primjer tome i sklapanje današnjeg memoranduma, koji će imati benefite ne samo za Brčko distrikt BiH i Bosnu i Hercegovinu, nego i za region, pa i za cijelu Evropu, s obzirom da se radi o riječnom saobraćaju koji je uvezan s crnogorskim slivom. Zahvaljujem se našim prijateljima iz Rumunije i očekujem da proces realizacije bude dinamičan kako bi Brčko distrikt BiH što pije bio na mapi regionalnih važećih riječnih tokova“, izjavio je gradonačelnik Zijad Nišić.

„Želim se zahvaliti na lijepim riječima o bilateralnoj saradnji Rumunije i BiH. Ovo je važan trenutak i za Rumuniju, i za Bosnu i Hercegovinu, svakako i za Brčko distrikt, jer je potpisivanjem ovog memoranduma olakšano drugim kompanijama da se uključe u ovaj projekat riječnog transporta“, istakao je je ambasador Pecuretu.

„Razmijenit ćemo naše iskustvo u smislu potraživanja fondova iz EU za projekte, razvijati projekte infrastrukture, transporta, pokušat ćemo privući i nove lučke operatere kao i da se međusobno promovišemo na različitim svjetskim događajima“, kazao je komercijalni direktor Luke Konstanza gosp. Visan.

„Poznato je da je Luka Brčko trenutno u fazi revitalizacije uz pomoć sredstava iz EBRD i vjerujem da će se njenim završetkom ostvariti još bolja konekcija i saradnja s jednom ovako važnom lukom“, dodao je direktor brčanske Luke Perica Josić.