Održan sastanak čelnika Distrikta s arbitrom Williamsonom i supervizorom Mennutijem

22.06.2023. U Gradskoj vijećnici danas je održan radni sastanak gradonačelnika Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijada Nišića, dogradonačelnika dr. Ante Domića, predsjednika Skupštine Siniše Milića i potpredsjednika Ive Filipovića s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko distrikt BiH Johnom Clintom Williamsonom i supervizorom za Brčko Jonathanom Mennutijem.

Image for news

Gradonačelnik Nišić današnji sastanak je opisao kao rekapitulaciju razvoja ove lokalne zajednice.

„Mogu reći da se Distrikt od svog uspostavljanja pokazao kao dobar model funkcioniranja, model koji pokazuje kako treba izgledati BiH i praktično može poslužiti kao primjer drugim post-konfliktnim sredinama, jer se vodi najvažnijom pretpostavkom za razvoj demokracije, odnosno multietničnošću kao temeljem svog razvoja“, izjavio je Nišić.

„Namjera mojih periodičnih posjeta Distriktu je napraviti jednu procjenu razvoja situacije i utvrdimo stupanj poštivanja Konačne odluke. U stalnom kontaktu sam sa Supervizorom, međutim, ovo je prilika da iz prve ruke čujem informacije o stanju na ovom području. Ovo je također bila prilika da se sastanem sa čelnicima Distrikta nakon formiranja nove Vlade i čujem kako funkcionira novi politički poredak“, izjavio je arbitar Williamson, te dodao da se na sastanku razgovaralo o ekonomskom razvoju, vladavini prava i borbi protiv korupcije u Brčko distriktu BiH.

„Moj tim i ja smo neprekidno angažirani na pitanjima koja se tiču provođenja reformi u Brčkom, tako da je i posjeta predsjedavajućeg arbitra bila izuzetna prilika i za predstavnike tijela vlasti u Brčkom da još jednom potvrde svoje opredjeljenje u namjeri da nastave sa provedbom reformi koje su započete i plana reformi koje imamo ovdje. Smatramo da je od osnovnog značaja da tijela vlasti nastave s provođenjem reformi i s aktivnostima koje su započete kako bi, između ostalog, omogućili i građanima Brčko distrikta da imaju koristi od međunarodnih programa i sredstava kojima se podržavaju jako bitni projekti poput modernizacije Luke i poboljšanja sustava napajanja električnom energijom, vodoopskrbe, te odlaganja otpada“, istakao je supervizor Mennuti.