Nišić, Domić, Milić, Filipović: Distrikt funkcioniše na dobrobit svih građana

4.8.2023. Svjedoci smo danas, više nego ikad, u kojoj mjeri je Brčko distrikt Bosne i Hercegovine dio ukupnog društvenog, političkog, ekonomskog i svakog drugog konteksta u Bosni i Hercegovini. Ovi konteksti uslovlјeni su često regionalnim i globalnim kretanjima u različitim sferama lјudskog života i utiču na funkcionisanje svih zajednica, pa tako i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Image for news

Svjedoci smo također da temeljne vrijednosti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ustavne i statutarne prirode, s vremena na vrijeme budu izložene uticaju različitih izazova, koji ponekad predstavljaju opterećenje za normalno funkcionisanje, a također i značajno utiču na percepciju stanja društva, od važnosti za efikasno i produktivno funkcionisanje društvene zajednice kao što je Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

U skladu s ustavnim i statutarnim odredbama, principi demokratije, pravne države, prava i sloboda, odgovornosti i dobre uprave među vodećim su principima upravljanja Brčko distriktom Bosne i Hercegovine. Brčko distrikt Bosne i Hercegovine uspostavljen je da spaja multietničnost i konstitutivnost, da ispoljava povjerenje, razumijevanje, otvorenost i sigurnost. Zaštita dostignutih vrijednosti obaveza je svih, kako Distrikta, tako i entiteta i Bosne i Hercegovine.

Upravo u tom smislu, opredijeljeni za prosperitet Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i građana na ovom području pozivamo sve relevantne aktere na potrebnu osjetljivost u komunikaciji u javnom prostoru u vezi s temama koje značajno mogu izazvati uznemirenje, stvoriti osjećaj straha i inicirati manifestacije koje narušavaju dostignute najviše društvene vrijednosti ove zajednice.

Najodgovorniji nosioci vlasti i nadležna tijela Brčko distrikta Bosne i Hercegovine preduzimaju sve potrebne mjere i radnje, samostalno i u saradnji s drugim relevantnim subjektima u Bosni i Hercegovini i šire, na održavanju takvog ambijenta na ovom području, koji će u cjelokupnosti odnosa u BiH, regiji i svijetu omogućiti ostvarivanje najviših standarda ljudskih prava i sloboda, kao i uspješan razvoj ove društvene zajednice. Stanovnici Brčko distrikta Bosne i Hercegovine žele da žive i rade u miru, uvažavajući druge i drugačije u ambijentu u kojem su ostvarena sva socijalna i druga egzistencijalna prava.

Konsenzus o važnim pitanjima, izazovima i problemima će uvijek biti pronađen na dobrobit svih konstitutivnih naroda u Distriktu i svih građana Brčko distrikta BiH.

GRADONAČELNIK                                            ZAMJENIK GRADONAČELNIKA

prim. dr. Zijad Nišić                                                dr. sc. med. Anto Domić

 

 

 

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE                                POTPREDSJEDNIK SKUPŠTINE

     mr. sc. Siniša Milić                                                    Ivo Filipović