Narandžasti autobus stigao u Brčko:Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno

1.12.2018. Narandžasti autobus, koji simboliše kampanju "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“ u okviru 16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, u organizaciji UN Women, a koju je podržao Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića, stigao je u Brčko i voziće besplatne edukativne vožnje tokom naredna dva dana.

Image for news

Prilikom zvaničnog otvaranja kampanje ispred brčanske Gradske vijećnice gradonačelnik Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo što je Brčko dio ove kampanje.

„ Bilo bi mnogo bolje da nismo u potrebi da promovišemo ovakve kampanje, jer one znače da je nasilje u prodici zastupljeno na našim prostorima i da je to nešto o čemu se nedovoljno priča. Mi smo imali niz aktivnosti koje su bile usmjerene u pravcu prevencije i suzbijanja nasilja u porodici. U tom smislu smo krajem februara ove godine donijeli Zakon o borbi protiv nasilja u porodici, koji predviđa prekršajne sankcije za počinioce“ istakao je Milić. On je dodao da to ne eliminiše vođenje krivičnog postupka tamo gdje postoje elementi za to i naveo da je, prema ovom zakonu koji je naišao na dobre komentare, novina da postoji mogućnost sankcije udaljenja nasilnika iz porodice u slučaju da vrši nasilje, te da su predviđene i druge kazne i sankcije. Ja podstičem naše sugrađanke da u skladu sa zakonskim propisima distrikta Brčko prijave slučajeve nasilja u porodici jer će na taj način zaštititi sebe i porodicu koja je stub društva“, istakao je Milić i poželio da imamo što manje potrebe za ovakvim i sličnim aktivnostima.

Predstavnica UN Women Fedra Idžaković naglasila je da prisustvo gradonačelnika i nevladinih organizacija znači da postoje napori instituicija ali i nevladinog sektora da se zajedno nešto učini po ovom pitanju.

„ Institucije su donijele Protokol o postupanju institucija u slučaju nasilja, a radi se na pripremi za usvajanje akcionog plana koji bi trebao pospiješiti napore na sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama“, dodala je Idžaković. Prisutnima se obratio i predstavnik Policije Brčko distriktza BiH Halid Emkić.

Brendirani autobus će u okviru 16 dana posjetiti 8 gradova širom BiH, pružajući građanima priliku da se besplatno voze, a u autobusu saznaju više informacija o kampanji te prevenciji i načinima sprečavanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Danas i sutra voziće na ustaljenim linijama u Brčkom, a nastavlja u Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Mostaru a završava u Sarajevu. Organizatori su pozvali sve da im se pridruže u autobusu, gdje će imati priliku saznati sve što ih zanima o načinima sprječavanja i zaštiti od različitih vrsta nasilja ali i sagledati šta mogu sami učiniti po ovom pitanju.