Milić: Izmijeniti zakon vezano za bolovanje roditelja teško bolesne djece

30.4.2018. Povodom otvorenog pisma koje je na adresu Siniše Milića, gradonačelnika Brčko distrikta BiH, uputila Slobodanka Đurđić, majka teško oboljele sedmogodišnje djevojčice iz Brčkog, gradonačelnik je rekao da je već jutros na adresu Odjeljenja za zdravstvo uputio zvaničnu inicijativu da se pokrene izmjena propisa koji regulišu ovu materiju i roditeljima omogući duže bolovanje.

Image for news

Suštinu zakonske izmjene bi činila odredba propisa za duže bolovanje, kako bi se jednom od roditelja teško oboljelog djeteta omogućilo bolovanje tokom cijelog trajanja liječenja djeteta. 

Gradonačelnik  Milić je iskazao uvjerenje da će biti političke volje za donošenjem ovog propisa za sve one koji su u lancu predlaganja i donošenja. 

„Tim propisima je, kako je meni interpretirano, predviđeno da bolovanje u takvom slučaju može trajati najduže četiri mjeseca u toku kalendarske godine. A onda se postavlja pitanje šta je s ostatkom vremena tokom kojeg ova djeca moraju da budu na liječenju, a njihovi roditelji ili jedan od njihovih roditelja da budu uz njih. Ja sam već u subotu kontaktirao nadležne, iako je neradni dan, i dobio obećanja da ćemo svi zajednički preduzeti odgovarajuće korake da se ovaj problem riješi“, zaključio je gradonačelnik Milić.