Milić: Utvrđeni zaključci za poboljšanje privrednog ambijenta Brčko distrikta BiH

28.2.2019. Predstavnici rukovodstava izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH i delegacije brčanske Privredne komore i Udruženja poslodavaca danas su održali sastanak na kojem se razgovaralo o stanju privrede u Brčko distriktu BiH.

Image for news

„Veoma težak razgovor, ali ono što je najvažnije jeste da smo postigli određene zaključke čijom bi implementacijom ukupan privredni ambijent u našoj lokalnoj zajednici trebalo da bude unaprijeđen“, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić. 

On je istakao da je dogovoreno da već naredne sedmice skupštinska Komisija za ekonomski razvoj analizira zaključke koji su danas utvrđeni, a odnose se na izmjene Zakona o Privrednoj komori kako bi se uvelo obavezno članstvo, zatim izmjene Zakona o porezu na dohodak kako bi se povećao neoporezivi dio plate što bi omogućilo podizanje plata u realnom sektoru. 

Gradonačelnik Milić je dodao da je jedan od zaključaka i donošenje posebnog propisa koji bi na određeni način zaštitio domaće privrednike u Brčkomi naveo da je dogovoreno da se analiziraju i ukinu nameti koji bespotrebno opterećuju privredu. 

„Usaglasili smo se da se do 15. marta održi sjednica Privrednog vijeća na kojoj bi bili potvrđeni ovi zaključci i da se narednih dana intenzivno nastave razgovori oko drugih aktivnosti koje bi uključivale i podršku privrednicima putem posebnih programa za subvencioniranje investicija u našoj lokalnoj zajednici”, zaključio je gradonačelnik Milić. 

Sastanku u Gradskoj vijećnici su prisustvovali, u ime izvršne vlasti, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević, u ime zakonodavne vlasti predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i predsjednik skupštinske Komisije za ekonomski razvoj Željko Antić te direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić, kao i predstavnici Privredne komore i Udruženja poslodavaca.