Milić: Postignut dogovor s Republikom Srpskom o cijeni električne energije

1.2.2019. „Postignut je dogovor o cijeni električne energije za Brčko distrikt BiH za 2019. godinu, a koja iznosi 9,65 feninga po kilovatu, dok je prošle godine ona je iznosila 9,50 feninga. Ovo je neznatno povećanje i izuzetno povoljna cijena po Distrikt i znači da na terenu neće dovesti do poskupljenja ni za privredu ni za domaćinstva”, istakao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Image for news

On je izrazio zahvalnost i naveo da je zahvaljujući razumijevanju uprave Elektroprivrede Republike Srpske na čelu sa v.d. direktora Lukom Petrovićem, ministru energetike u Vladi RS Petru Đokiću pa i samom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku nastavljen trend uspješnog dogovaranja s Republikom Srpskom oko povlaštene cijene električne energije. 

„Moram napomenuti da je Republika Srpska u prethodnom periodu snabdijevajući Brčko električnom energijom, u odnosu na tržišnu cijenu koju je mogla ostvariti, na neki način donirala Brčkom preko 30 miliona konvertibilnih maraka. U odnosu na cijene koje smo imali u ponudi od strane entiteta, mi smo postigli uštedu između 12 i 13 miliona maraka za 2019. godinu”, dodao je Milić. 

On je naveo da predstoji ozbiljan posao koji se odnosi na izmjene odgovarajućih propisa kako bi Brčko i zakonski postalo dio unutrašnjeg elektroenergetskog tržišta u BiH, odnosno „kako bismo se ubuduće poštedjeli ovakvih pregovora, a Brčko imalo garantovanu cijenu električne energije”.