Gradonačelnik Kadrić sumirao rad u 2020. godini i najavio nove projekte

31.12.2020. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić održao je godišnju konferenciju za medije na kojoj je sumirao rad na kraju kalendarske godine, ali i najavio nove projekte i zakonska rješenja koji će biti prioritetni u radu nove Vlade.

Image for news

-          Formiranje nove Vlade 

Gradonačelnik Kadrić istakao je da je nakon održanih izbora u Brčkom veoma brzo konstituisana vlast i najavio da će danas biti imenovana i nova Vlada.

„Do kraja dana ćemo biti u prilici da budu imenovani svi članovi Vlade sa željom da do 15. januara proteknu rokovi za eventualno ulaganje veta kako bismo imali Vladu operativnu već do 20. januara, s ciljem da što hitnije pristupimo usvajanju budžeta za 2021. godinu“, istakao je gradonačelnik Kadrić. 

-          Godinu na izmaku obilježila pandemija korona virusa 

On je, govoreći o godini koja je na izmaku, istakao da je pandemija korona virusa nešto s čim smo se borili skoro cijele godine.

„Deset mjeseci Vlada Distrikta suočava se s izazovom pandemije. Ono što mi kao lokalna zajednica možemo istaći je da smo bili veoma angažovani. Govoreći s mjesta bivšeg predsjednika Skupštine itekako smo bili podrška Vladi. Među prvima smo donijeli Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica epidemije. Prema podacima Direkcije za finansije do sada se u Brčko distriktu BiH po ovom osnovu iz budžetskih sredstava potrošilo 14.484.346 KM, i to za subvencije za pomoć privredi s ciljem očuvanja radnih mjesta 8.416.981 KM, za nabavku medicinske opreme, testova, dezinfekcionih sredstava, zaštitne opreme i sl. 5.519.484 KM, a uplatili smo avansnih sredstava za nabavku vakcina u iznosu od 547.881 KM“, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Kadrić je istakao da će, bez obzira na sve teškoće, Brčko distrikt BiH završiti fiskalnu godinu bez minusa i imati dobru osnovu za narednu godinu i kreiranje budžeta koji će nastaviti ulagati u privredu i osnažiti sektor zdravstva. 

-           Pokrenuti veliki projekat rekonstrukcije Luke Brčko i saradnja sa SCO Grupacijom 

„Uz sve izazove u protekloj godini pokrenuli smo određene infrastrukturne projekte. Raspisan je tender za rekonstrukciju manipulativnog platoa u vrijednosti oko 2.000.000 KM u Luci Brčko i nastavljamo s projektima koji se vežu za rekonstrukciju Luke“, istakao je gradonačelnik Kadrić. On je naveo i da se pristupilo angažmanu na realizaciji prvog dijela obaveza preuzetih iz Memoranduma sa SCO Grupacijom. „U ovom trenutku je u postupku procedura koja će omogućiti da se u bivšoj McGovern bazi omogući izgradnja slobodne ekonomske zone što je dobra pretpostavka za ozbiljniji privredni razvoj već početkom naredne godine i što će stvoriti uslove da se stvari u privrednom smislu pokrenu naprijed“, dodao je Kadrić.                                                                                              

-           Zakonska rješenja i realizovani projekti 

Govoreći o zakonskim rješenjima koja su usvojena u 2020. godini gradonačelnik Kadrić je naveo kao vrlo značajne Zakon o radu Brčko distrikta BiH, Zakon o nacionalnim manjinama Brčko distrikta BiH, Zakon o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH i najavio hitno pristupanje usvajanju Zakona o igrama na sreću Brčko distrikta BiH.

„Neophodno je oporezovati one igre koje nisu oporezovane. Posljednji put taj zakon je donesen 2004. godine i kroz ovaj vid ćemo osigurati dodatni prihod Distriktu. Nikad nismo doveli u pitanje isplatu socijalnih davanja bilo o kojem vidu da se radi, od materinskog dodatka, dječijeg dodatka, socijalne pomoći, pomoći penzionerima, stipendija studentima, boračkim kategorijama i drugo. Namjera je da taj nivo podrške održimo i trebaju nam dodatni lokalni prihodi, a koji neće zadirati u džep srednje klase”, pojasnio je gradonačelnik. 

Kadrić je podsjetio da je prethodna Vlada u protekloj godini usvojila i Registar zaposlenih i imenovanih lica u Brčkom čime je građanima stavljeno na uvid kolika su primanja iz budžeta. „Što se tiče dodatnog angažmana, JP 'Putevi Brčko' je izvršilo rehabilitaciju nekoliko dionica magistralnih i regionalnih cesta u vrijednosti od 2,6 miliona KM, izgradili smo obdanište na Ilićki, gradimo nekoliko sportskih dvorana na Brodu, Omerbegovači i Poljoprivrednoj i medicinskoj školi. Rekonstruisana su korita rijeke Brke i Blizne, a jutros smo donijeli odluku da JZU 'Zdravstveni centar Brčko' nabavi dodatnih pet respiratora za potrebe pacijenata u Brčkom”, istakao je brčanski gradonačelnik. 

-             Prioriteti nove Vlade 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić najavio je djelovanje nove Vlade u nekoliko pravaca. On je naveo da su ciljevi hitna izmjena određenog seta zakona, ozbiljna priprema i realizacija velikih infrastrukturnih projekata te administrativna podrška privatnim poslovnim inicijativama. 

„Čim Vlada bude u funkciji stavit ćemo na dnevni red i uputiti prema Skupštini već spomenut Zakon o igrama na sreću kao i Zakon o javnoj imovini, koji su pripremljeni. Važan je i Zakon o obnovljivim izvorima energije koji ima za cilj očuvanje životne sredine”, istakao je Kadrić. 

Kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti, naveo je da će učiniti sve da ubijedi koalicione partnere da se već u ovom budžetu osigura 14 miliona KM za okončanje izgradnje Gradskog stadiona, za šta, kako je naveo, postoji sva neophodna dokumentacija. 

„Jako je važno da pristupimo izradi prostorno-planske dokumentacije koja će omogućiti okončanje centralne pješačke zone, do Katoličke crkve. U pregovorima smo sa EBRD-om i Svjetskom bankom da radimo velike projekte koji su neophodni gradu, poput izgradnje Centra za upravljanje čvrstim otpadom za koji smo donijeli odluku u prošloj godini, da bude na lokaciji Kladja. Značajan je projekat Transportnog cjevovoda od Fabrike vode trasom zaobilaznice, kako bismo omogućili svim građanima da dođu do kvalitetne pitke vode. Pristupit ćemo i naporima da se rekonstruiše cjelokupna sekundarna vodovodna mreža u gradu i pokrene projekat izgradnje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda. S tim u vezi ćemo vrlo brzo staviti u funkciju Jedinicu za implementaciju međunarodnih projekata u okviru Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH”, kazao je gradonačelnik.

On je istakao i značaj uređenja obale rijeke Save i usvajanja regulacionog plana Ficibajera kako bi se pristupilo implementaciji važnog projekta multifunkcionalne gradske dvorane koja će podrazumijevati i zatvoreni bazen. Gradonačelnik je dodao da će nova Vlada biti angažovana i na restauraciji kulturno-historijskih objekata i objekata od ambijentalnog značaja u centralnoj gradskoj zoni i Srpskoj Varoši. 

„Za realizaciju svih ovih projekata na kojima ćemo raditi u naredne četiri godine bit će nam potreban posvećen rad, stabilna politička situacija i podrška javnosti. Naći ćemo načina da se potrebe svih građana jednako tretiraju i da ravnomjerno ulažemo na prostoru cijelog Distrikta”, zaključio je Kadrić.