Gradonačelnik prisustvovao pokaznoj vježbi spasioca na Savi

5.7.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je na izletištu Ficibajer u Brčkom uručio certifikate spasiocima i roniocima iz plivačkog kluba „Atos-Sava“, Brčko distrikt BiH, Crvenog križa/krsta Brčko distrikta BiH kao i iz Policije Brčko distrikta BiH.

Image for news

Gradonačelnik je kazao da je postojala potreba za obučenim i certifikovanim spasiocima i roniocima naglašavajući da je Brčko grad na rijeci Savi i da uvijek postoji potencijalna opasnost i rizik.

„Želim im što manje posla, ali i da što prije dođemo do uređenih kupališnih prostora“, kazao je Milić.



Draško Đurić, predsjednik kluba „Atos-Sava“, Brčko distrikt BiH, kazao je da Brčko trenutno ima oko petnaest spasilaca koji će biti angažovani tokom sezone na gradskim bazenima u Brčkom kao i s roniocima na manifestaciji međunarodnog plivačkog maratona koji će se održati u Brčkom.



Miroslav Mišković, koordinator za rad spasilačke službe u BiH, kazao je da u BiH ima preko 300 licenciranih spasilaca i da je licenca koju su dobili spasioci i ronioci iz Brčkog međunarodnog karaktera što će, kako je istakao, omogućiti rad i van teritorije BiH.

Nakon današnje dodjele certifikata izvedena je i pokazna vježba spašavanja s ciljem upoznavanja građana i onih koji izlaze na vodu kako na najbolji način i sigurno pomoći nekome da izađe iz vode.