Gradonačelnik primio predstavnike SPKD „Prosvjeta“ Brčko i hora „Srbadija“ Bijeljina

15.10.2018.Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je u Gradskoj vijećnici primio predstavnike SPKD „Prosvjeta“ Brčko i hora „Srbadija“ Bijeljina povodom predstojećeg svečanog koncerta horova kojim će biti najavljen 1. Međunarodni horski festival „FonFest“ .

Image for news

Milić je u razgovoru kazao da će podržati organizovanje „FonFesta“ koji će predstavljati dio ukupne kulturne baštine na prostoru Distrikta, a njegovo održavanje planirano je za sljedeću godinu. 

„Što se tiče lokalne strukture vlasti ovdje u Brčkom, naravno da ćemo podržati organizaciju takvog festivala jer on predstavlja dio ukupne kulturne baštine ovdje na prostoru Distrikta. Vjerujem da ćemo taj festival učiniti i tradicionalnim i da će on zajedno s drugim aktivnostima „Prosvjete“ značajno doprinijeti očuvanju i afirmaciji srpskog kulturnog stvaralaštva na prostoru Distrikta Brčko“, kazao je Milić. 

Desanka Trakilović, dirigent hora „Srbadija“ iz Bijeljine, kazala je da je raduje da su Brčaci odlučili da organizuju ovakav festival koji će, kako je naglasila, najvjerovatnije prerasti u veliki festival. 

„Drago mi je da će jedan ovakav festival dogodine okupiti mnogo kvalitetnih horova, dirigenata, mladih ljudi koji će doći u ovaj grad i koji će razmijeniti različita iskustva. Nadam se da će festival prerasti i u veliki festival i očekujem da će biti velika podrška svih“, kazala je Trakilović. 

Predstavnik hora SPKD „Prosvjeta“ Brčko Jelena Lugonja je kazala da je „FonFest“ zamišljen kao festival horova međunarodnog karaktera koji će trajati duže od jednog dana. 

Ona je pozvala i sve građane da dođu u subotu, 20. oktobra u 19 sati u Dom kulture u Brčkom na svečani koncert hora SPKD „Prosvjeta“ Brčko na kojem će nastupiti i hor „Srbadija“ i „Sv. Stefan Dečanski“, a koji je svojevrsna uvertira za predstojeći festival. 

„FonFest“ je zamišljen kao festival horova međunarodnog karaktera gdje će nastupati i svjetovni horovi, muški i ženski, mješoviti, kamerni, dječiji, duhovni i nadamo se da će biti jedna manifestacija koja će trajati duže od jednog dana. Mi iz organizacionog odbora pozivamo sve naše građane da nam se pridruže sada u subotu, 20. oktobra da zajedno uživamo u jednom divnom koncertu. Koncert je ujedno i najava 1. Međunarodnog horskog festivala „FonFest“. Nadamo se da ćemo ovim koncertom opravdati ono što planiramo naredne godine, po kojem će grad biti poznat“, kazala je Lugonja.