Gradonačelnik na Sajmu šljive u Osečini sastao se sa ministrom u Vladi Srbije Branislavom Nedimovićem

24.8.2018. Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić posjetio je Sajam šljive u općini Osečina, Republika Srbija, koji je otvorio ministar poljoprivrede Vlade Srbije Branislav Nedimović. Ovaj sajam ima trinaestogodišnju tradiciju, a posjeta gradonačelnika Milića i delegacije proizvođača šljive iz Brčkog nastavak je saradnje sa ovim gradom u Srbiji.

Image for news

Riječ je o kraju koji je u regionalnim okvirima jedan od najznačajnijih proizvođača šljive, pod kojom se nalazi oko 30.000 hektara površine.

Tokom sajma, gradonačelnik se kratko sastao i sa ministrom Nedimovićem kome je prenio usmeni poziv da prisustvuje svečanom obilježavanju početka radova na izgradnji obdaništa u naselju Ilićka, koje finansiraVlada Srbije. Ministar Nedimović je tom prilikom obećao i da će se lično založiti da i drugi projekti iz Brčko distrikta BiH u budućnosti budu prepoznati kao prioriteti u saradnji Srbije sa RS i BiH. Gradonačelnik Milić je u izjavi lokalnim medijima izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da prisustvuje ovom sajmu, ističući značaj saradnje Općine Osečina i Brčkog, u smislu razmjene iskustava i unapređenja proizvodnje šljive u našim krajevima. „U Brčkom se pod šljivom nalazi oko 1.300 hektara, a visina podsticaja je 800 KM po hektaru. To nije malo ali suština i naš zadatak treba da bude da osiguramo prerađivačke kapacitete kako bi gotovi proizvodi izlazili iz Brčkog, umjesto plasmana šljive isključivo kao sirovine,“ rekao je Milić.