Gradonačelnik Milić otvorio 13. Međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme

13.9.2019. Trinaesti Međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme danas je na gradskom trgu svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić. Sajam je okupio oko 60 izlagača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Image for news

Gradonačelnik Milić ovom prilikom je istakao da Vlada Brčko distrikta BiH pruža izdašnu pomoć, između ostalog, i pčelarima, kroz podsticaje u poljoprivredi.

„Mislim da su podsticaji koje Vlada izdvaja daleko najveći u BiH i iznose 30 KM po košnici. Imamo oko 12.000 košnica što je nezanemariv vid podrške da bismo unaprijedili pčelarsku proizvodnju. Prošle godine smo govorili o 11.000 košnica, a ove godine ih je 12.000, što govori o ekspanziji”, rekao je Milić. On je dodao da je u toku aktivnost donošenja Zakona o pčelarstvu što će i normativno dodatno urediti ovu oblast. „Ovo su preduslovi koji garantuju da će pčelarstvo na prostoru Brčko distrikta BiH da se razvija. Ovogodišnji sajam je dokaz tome. U ponudi imamo kvalitetan med koji građani mogu da probaju i kupe”, zaključio je gradonačelnik.

Nikola Kerezović, organizator Sajma, istakao je da je kvalitet meda na području Distrikta odličan te čestitao nagrađenima. „Ova godina nije bila dobra za pčelare, ali idemo dalje. U pčelarstvu ima prostora da budeš i radnik i gazda. Od toga se ne može obogatiti, ali može se pristojno živjeti. U Brčkom živi oko 200 pčelara”, dodao je Kerezović.

Otvaranje 13. Međunarodnog sajma pčelarstva uljepšali su mališani obdaništa „Naša djeca”.