Gradonačelnik Milić izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o trasi autoputa

26.2.2019. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo rezultatima današnjeg sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u vezi s ponudom Turske za izgradnju mreže autoputeva u BiH, na kojem je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

Image for news

„Ovaj sastanak, koji je održan na inicijativu gospodina Dodika, pokazuje da se i o nekim naizgled teškim pitanjima može doći do kompromisa i kvalitetnog dogovora kada se prihvate pozicije svih učesnika u razgovorima, u ovom slučaju pozicije oba entiteta“, rekao je Milić novinarima u Istočnom Sarajevu. 

Milić je dodao da je Brčko distrikt BiH lokalna zajednica koja ne može, posebno u političkom smislu, da djeluje odlučujuće na dogovore entiteta, ali da je tu da izrazi svoj interes, bude dio mreže autoputeva u BiH i podrži ovakvu vrstu dogovora. 

„Brčko distrikt BiH u svom važećem prostornom planu ima ucrtanu trasu autoputa koja ide iz pravca Banje Luke prema Bijeljini i danas smo konstatovali da i naša zaobilaznica, koja će biti završena 15. maja, može da bude dio te buduće trase autoputa Banja Luka – Bijeljina, ali i dio autoputa koji bi išao od Sarajeva preko Tuzle na Brčko, Bijeljinu i dalje prema Srbiji“, rekao je Milić.

Gradonačelnik Brčkog je dodao da će Distrikt, kao lokalna zajednica koja ima svoja specifična ovlaštenja, podržati svaku vrstu dogovora kao što je ovaj danas, preuzeti dio obaveza koje budu dogovorene u daljnjoj realizaciji ovih projekata i biti aktivni učesnik.

„Naravno, mi u svemu ovome vidimo i svoju razvojnu šansu. Brčko ima luku na rijeci Savi koja je najveća riječna luka u BiH i ona je jedan od argumenata zašto bi trasa autoputa trebalo da prođe kroz Brčko. Tu vidimo svoju šansu“, zaključio je Milić.

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika s predstavnicima nadležnih institucija iz Srpske, Federacije BiH, Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu i Brčko distrikta BiH u vezi s ponudom Turske za izgradnju mreže autoputeva u BiH.

Dodik je nakon sastanka rekao novinarima da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima te ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na sjednici Predsjedništva mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog, koji će nakon toga biti upućen Turskoj na daljnje odlučivanje.