Gradonačelnik Kadrić potpisao ugovor za projekat „Evropska sedmica sporta van granica za zemlje zapadnog Balkana”

18.5.2021. Ministar civilnih poslova Ankica Gudeljević potpisala je danas u Sarajevu ugovore s nadležnim entitetskim ministarstvima za sport, gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem i Olimpijskim komitetom BiH, u okviru projekta IPA II, za koji je u ime BiH Ministarstvo civilnih poslova potpisalo ugovor s Evropskom komisijom o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 250.000,00 eura.

Image for news

Riječ je o projektu „EU4Youth – ili poznatijem kao „Evropska sedmica sporta van granica za zemlje zapadnog Balkana“. Pod sloganom „BeActive”, tokom 2021. i 2022. godine, bit će održano niz aktivnosti u Bosni i Hercegovini s ciljem podizanja svijesti o zdravom životu i važnosti sporta i fizičkih aktivnosti, a u okviru Evropske sedmice sporta.

Obilježavanje Evropske sedmice sporta u Bosni i Hercegovini podržala je Delegacija Evropske unije čiji su predstavnici upozorili da rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da je nivo fizičke aktivnosti trenutno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada.

„Projekat podrazumijeva afirmaciju mladih Brčko distrikta BiH i njihovo animiranje za bavljenje sportom. Javne promocije zdravog načina života, aktivnog učešća u sportu, bilo rekreativno ili profesionalno, smatramo važnim segmentom savremenog društva koji će mlade usmjeravati na prave vrijednosti, takmičarski duh, sportsku solidarnost i razvoj motoričkih sposobnosti“, istakao je gradonačelnik Esed Kadrić nakon potpisivanja ugovora.

Projekat će implementirati Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

„Koordinaciono tijelo za održavanje Evropske sedmice sporta već treću godinu zaredom realizuje ovaj projekat u Bosni i Hercegovini. Koordinaciono  tijelo čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, entitetskih ministarstava nadležnih za sport, te Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine“, navela je u svom obraćanju Gudeljević.

Sedmica sporta se održava svake godine posljednje sedmice septembra.