Glavni koordinator Vlade i zamjenik ambasadora Italije u BiH o jačanju saradnje

30.9.2020. Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić danas se u zgradi Vlade sastao sa zamjenikom ambasadora Italije u BiH Matteom Evangelistom i razgovarao o privrednim aktivnostima koje se realiziraju na području Distrikta kao i jačanju saradnje s Italijom.

Image for news

Tema današnjeg razgovora bila je, između ostalog, i borba protiv korupcije kao i značajnost projekta „Luke Brčko”. 

„Mi smo se s članovima koordinacionog tijela u borbi protiv korupcije na nivou BiH upoznali na koji način se Italija bori i rješava problem korupcije. Tada je inicirano da u budućnosti naša država prisustvuje jednoj dodatnoj obuci koju bi realizovala neka italijanska agencija, a sve s ciljem dodatnog upoznavanja načina borbe protiv korupcije. Također, razgovarali smo i o rješavanju revitalizacije „Luke Brčko”, i upoznali ga o važnosti tog projekta za našu lokalnu zajednicu, BiH, ali i okruženje”, istakao je Šadić. 

Šadić je podsjetio da je Italija prijatelj od samog formiranja Distrikta i da svoje prisustvo konstantno pokazuje. On je naglasio da se pomoć Italije i u vremenu pandemije ne smije nikada zaboraviti. 

„Italija pomaže BiH i u vrijeme pandemije i nećemo nikada zaboraviti kada su njihovi ljekari davali stručnu pomoć našim zdravstvenim radnicima”, kazao je Šadić. 

Zamjenik ambasadora Italije u BiH Matteo Evangelist tokom današnje službene posjete kazao je da pažnja Italije prema entitetima, državi BiH i Distriktu nije promijenjena. 

„Talijansko prisustvo nikada nije nestalo. U Distriktu su još uvijek dobro ukorijenjena određena italijanska preduzeća koja ovdje rade. Neka od njih upošljavaju i desetine mladih ljudi koji na svoj način daju doprinos razvoju ove teritorije”, kazao je Evangelist.