Bulčević o inspekcijskom nadzoru mjera u vezi s korona virusom

13.3.2020. „Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na jutros održanoj 89. vanrednoj sjednici donijela je odluku o kraćem radnom vremenu ugostiteljskih objekata i tržnih centara na području Brčko distrikta BiH kako bi se spriječilo širenje korona virusa“, izjavio je danas na konferenciji za novinare šef Inspektorata Brčko distrikta BiH Damir Bulčević.

Image for news

On je kazao da će ugostiteljski objekti raditi do 18.00 sati, a tržni centri do 19.00 sati i onom ko se ne bude pridržavao odluke Vlade Brčko distrikta BiH bit će izrečene novčane kazne u visini od oko 500 KM do 1.000 KM. 

„Kazne su propisane kroz tri zakona: Zakonom o zaštiti životne sredine, Zakonom o zdravlju i Zakonom o trgovinskoj djelatnosti. Kazne se kreću od oko 500 KM do 1.000 KM i u ovom slučaju inspektori će odmah pisati prekršajne kazne. Vlada je donijela odluku da do sto ljudi može biti u zatvorenom prostoru, ali uz jasno određene odredbe. Naprimjer, osoba koja organizuje neku zabavu mora imati spisak svih osoba sa brojevima telefona, njihovim imenima i prezimenima i na osnovu toga ona će biti odgovorna za taj skup. Ukoliko bude prijave, mi ćemo u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH vrlo brzo taj slučaj riješiti. Vjerujem da se to neće desiti te molim sve ugostiteljske i privredne subjekte da se pridržavaju ovih smjernica i preporuka koje radi Krizni štab”, kazao je Bulčević. 

Šef Inspektorata kazao je da su preduzete i aktivnosti oko dezinfekcije svih javnih objekata te da su i svi privredni subjekti dužni da urade pojačanu dezinfekciju svojih prostora gdje rade. 

„To trebaju učiniti onako kako je opisalo Pododjeljenje za javno zdravstvo i na osnovu njihovih uputa postupati. Pored toga, u svim tržnim centrima inspektori Brčko distrikta BiH već vrše određene kontrole provjere da li su objekti dezinfikovani. Preporuka Kriznog štaba je i da se i u vremenu u kojem je dozvoljena posjeta djeca ne nalaze u tim objektima i zaista mislim da možemo izdržati nekoliko dana. Inspektorat je nabavio dezinfekciona sredstva i u toku je isporuka JP „Komunalno Brčko”, JZU „Zdravstveni centar Brčko”, Odjeljenju za javnu sigurnost, Civilnoj zaštiti i svima onima kojima bude trebalo da se javne površine, trgovi, javne ustanove i institucije dezinfikuju. Inkubacija ovog virusa je četrnaest-petnaest dana i nadamo se da će zaobići Distrikt”, kazao je Bulčević dodajući da se svi kao i Inspektorat maksimalno trude da daju sve od sebe i da stoje na raspolaganju svim građanima putem broja telefona 080050606. 

„Krizni štab je u stalnom zasjedanju i vjerujem da ćemo sigurno donijeti dobre i kvalitetne odluke i da će nas korona virus zaobići”, kazao je Bulčević.