Ambasadorica Republike Slovenije boravila u nastupnoj posjeti Distriktu

18.5.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini NJ. E. Zoricu Bukinac.

Image for news

Gradonačelnik je gošći poželio dobrodošlicu i istakao da su teme razgovara s ambasadoricom Bukinac, pored zajedničkog projekta u školstvu za koji postoji interes da se nastavi implementirati, bile i buduća saradnja Republike Slovenije i BiH, odnosno Brčko distrikta BiH i u drugim oblastima za koje postoji interes da se ona razvija.

Konkretan povod njene posjete je realizacija projekta koji se odvija u brčanskom školstvu uz pomoć Republike Slovenije, a koji promoviše medijaciju kao način rješavanja sukoba u vršnjačkom nasilju.

 „S moje strane je upućena i jedna konstatacija – da Republika Slovenija zaista predstavlja jednog pouzdanog partnera za BiH, tim prije i za Brčko distrikt BiH. Postoje naravno sve te oblasti u kojima vidimo dodirne tačke, a to znači i mogućnost za saradnju. Svojevremeno je postojala i ozbiljna inicijativa 2008. godine o otvaranju Ljubljanskog univerziteta kao javnog univerziteta u Distriktu. Dotakli smo se svih tih pitanja gdje potencijalno postoji mogućnost za saradnju, razmijenili smo informacije i dalje ćemo govoriti naravno o tim temama, bit će prilike. Ono što je bitno jeste da postoji raspoloženje i s jedne i s druge strane“, istakao je Milić.

Ambasadorica Slovenije Bukinac ovom prilikom je istakla da je Bosna i Hercegovina Sloveniji veoma važan partner za međunarodno-razvojnu saradnju, od čijih sadržaja su im na prvom mjestu djeca, mladi, savremene i zelene tehnologije. Istakla je da su države EU najveći partner BiH, da najveći investitori u BiH dolaze iz Evropske unije, kao i najviše međunarodne razvojne pomoći. Naglasila je da je Slovenija peti po redu trgovinski partner BiH, dok je Bosna i Hercegovina treća po redu za slovensku privredu i kapital.

„Preduzeća sa slovenskim kapitalom ili u većinskom vlasništvu u Bosni i Hercegovini zapošljavaju otprilike 15.000 državljana BiH, tako da taj interes u realnom sektoru postoji i implementira se svaki dan. Naravno, za još poboljšanja te slike postoje interesi i apetiti. Važno je poslovno okruženje, korektna poslovna praksa. To je ono što može privući i dalje investicije i poslovnu saradnju“, rekla je Bukinac.

Ona je dodala i da, kada je riječ o regionalnoj integraciji koja je važan element na putu približavanja u evropske integracije, Slovenija posvećuje veliku pažnju mladima i obrazovanju, tako da je ta razmjena i napredak u BiH od izuzetno velike važnosti. Kako je dodao gradonačelnik Milić, postoji i inicijativa o mogućnosti održavanja događaja vezanog za pčelarstvo u Distriktu sljedeće godine jer je UN upravo na prijedlog Slovenije, pred kraj prošle godine, jednoglasno potvrdio rezoluciju da će se svake godine 20. maj obilježavati kao Svjetski dan pčela.