Ambasador Kine u službenoj posjeti gradonačelniku Miliću

11.9.2019. U službenoj posjeti gradonačelniku Brčko distrikta BiH Siniši Miliću danas je bio ambasador Narodne Republike Kine u BiH Nj.E. Ji Ping.

Image for news

Milić i Ping ovom prilikom su razmijenili mišljenja o mogućnostima za konkretniju saradnju. Razgovarano je o infrastrukturnim projektima koje Brčko distrikt BiH planira da realizuje, a  ambasador Ping je izrazio interesovanje za saradnju sa Distriktom, kako u ovoj oblasti, tako i u oblasti energetike, transporta, poljoprivrede te telekomunikacija. Na sastanku je istaknuto da polovina od ukupnog broja kineskih trgovaca u BiH radi upravo na području Brčko distrikta BiH, te da je ova lokalna zajednica otvorena sredina u kojoj oni ostvaruju svoj ekonomski interes, ali i žive i obrazuju se. Kineski ambasador, koji je nakon posjete gradonačelniku posjetio i kineske trgovce u Brčkom, istakao je da su, prema ranijim razgovorima, oni zadovoljni odnosom s lokalnim vlastima i građanima te da upravo u Distriktu imaju dobar ambijent za poslovanje.

Razgovarano je i o kulturnoj razmjeni te napomenuto da su ove godine u Brčkom održani dani kineske kulture gdje je predstavljena tradicija ove zemlje. Gradonačelnik Siniša Milić rekao je da Brčko kao lokalna zajednica izuzetno poštuje kineski narod i kinesku državu i zahvalio ambasadoru Pingu na posjeti te ga pozvao na Biznis forum Brčko distrikta BiH koji će biti održan u oktobru.