Gradonačelnik Nišić na 19. Europe Summit u Salzburgu

25.9.2023. U Salzburgu se od 24. 9. do 26. 9. 2023. godine tradicionalno održava 19. Europe Summit fokusiran na prevazilaženje evropskih izazova na pozitivan način, pod motom „Evropa: Kretanje ka novim horizontima”.

Image for news

Brojni stručnjaci, odgovorni političari, naučnici, industrijalisti, poduzetnici, privredna udruženja, predstavnici finansijskih institucija i druge ugledne ličnosti vezane za planirane teme uzeli su učešće na različitim forumima za dijalog. Kroz ostvarene kontakte, bilateralne sastanke, zaključke sa gore spomenutih foruma daju svoj doprinos konkretnom ostvarenju ideje ujedinjene Evrope.

Na prvoj Panel diskusiji na temu: „Zapadni Balkan kao region budućnosti” koji je održan u nedjelju, 24. 9. 2023. godine u plenarnoj sali Kongresnog centra u Salzburgu, u svojstvu paneliste učešće je uzeo gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić.

Globalna politička situacija je pokazala i skeptičnim članicama Evropske unije da je Zapadni Balkan neophodan za Evropu kako u geopolitičkom tako i u ekonomskom smislu te da ga ne treba prepustiti neevropskim silama.

Konstatovano je da postoje mnoge mogućnosti za kompanije u državama Evropske unije da investiraju na Zapadnom Balkanu, posebno u oblasti vode, energije, infrastrukture i transportnih struktura. Veliki interes kompanija iz država članica  za ova buduća tržišta u neposrednoj blizini očituje se u stalnom porastu broja direktnih investicija
Preduslov tome jeste proevropska, stabilna i funkcionalna administracija koja transparentnim i odgovornim radom može odgovoriti potrebama evropskih kompanija koje se odvaže za nearshoring model investiranja. 

Prof. dr. Franz Schausberger, domaćin, predsjednik Instituta  regija Evrope i savjetnik komesara Hahna, dao je ovom značajnom panelu dodatni rejting jer je preuzeo ulogu moderatora ovog skupa.  On je konstatovao da je Brčko distrikt BiH prepoznat od strane Evropske unije upravo kao model za ostale zajednice i to ne samo u BiH, nego i u regionu. 

Naveo je da Evropska unija pomaže u provedbi neophodnih, dalekosežnih političkih i ekonomskih reformi kroz različite programe finansiranja. Evropska unija podržava zemlje zapadnog Balkana u izgradnji moderne, klimatski neutralne i resursno efikasne ekonomije. Na ovom panelu predstavnici različitih zemalja zapadnog Balkana će razgovarati o mogućnostima da Zapadni Balkan postane važan ekonomski region budućnosti.

Gradonačelnik Nišić zahvalio se predsjedniku Instituta regija Evrope prof. dr. Franzu Schausbergeru na visokoj ocjeni stanja u Distriktu te je naglasio da je to rezultat dugogodišnjeg odgovornog rada svih političkih subjekata koji uživaju ogromnu podršku međunarodne zajednice predvođene OHR-om, Delegacijom Evropske unije i američke administracije.

Pozvao je prisutne predstavnike privrede i donosioce odluka ostalih institucija vezano za razvojne fondove da posjete Brčko distrikt BiH i uvjere se da u institucijama Distrikta imaju ozbiljnog partnera kako za realizaciju investicija, većih infrastrukturnih projekata tako i pilot projekata reformskog karaktera. 

Svoje zapaženo izlaganje zaključio je riječima jednog od vodećih kreatora ideje ujedinjene Evrope Konrada Adenauera, kako je naglasio i s vlastitim  poimanjem Evrope, čiju je izvornu ideju shvatio i primio kao svoju vodilju i za svakodnevno političko djelovanje, a koja se itekako može primijeniti i na regionalnom pa čak i na lokalnom nivou, jer ne zaboravimo, supsidijarnost nije samo riječ. 

„Naš cilj je da Evropa postane velika, zajednička kuća za Evropljane, kuća slobode.”

U nastavku radnog dijela Samita uslijedili su brojni bilateralni susretni koji će se nastaviti do kraja radnog dijela ovog vodećeg evropskog samita. 

Samitu je prisustvovao i šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Brčko distrikta BiH Miroslav Geljić.